Stress

Kiropraktor og fysioterapeut Toralf Thomassen om stress og stressrelaterte lidelser som smerter i muskler, ledd, nakkesmerter, vondt i ryggen og plager med korsryggen. Årsaker, virkning og behandling.

Stress for et menneske er uansett årsak snakk om å komme ut av balanse, eller å ikke være i homeostase. Pasienter som oppsøker kiropraktor eller fysioterapeut kommer ofte når stresset blir slik at man får kroppslige plager grunnet at stresshormoner i kroppen har skiftet balansen slik at man ikke lenger tåler hverdagen. Alt som før gikk greit gjør nå vondt. Nakken knyter seg bare ved å tenke på stressede elementer i hverdagen som : en plagsom kollega, regninger, og så videre.

Stress og kroppslige symptomer

De færreste som oppsøker meg kommer tidsnok, eller tidlig med en stressrelatert lidelse. Ofte er pasienten da henvist tilfeldig av en bekjent eller et familiemedlem, og vil "sjekke ut ryggen" enten fordi de skal noe viktig eller har kjent "murringer" i rygg eller nakke-eller hodepine. Dette er ca 20% av stresspasientene.

De aller fleste som oppsøker meg pga stressrelaterte sykdommer vet ikke selv at stresset er hovedårsaken. i 80% av tilfellene kommer det plutselige smerter som "julekvelden på kjærringa". Man våkner kanskje bare med at nakken er vridd og fryktelig smertefull, eller man "kjenner en kniv i korsryggen" plutselig en morgen ved å knyte skolissene. Hva gjorde jeg galt der og da spør pasienter ofte? Svaret er at du gjorde ingenting galt. Stressnivået har fått ryggen din til å miste belastningsevnen. Stress sitt utrykk i kroppslige symptomer kommer ofte plutselig, og uten særlig annet forvarsel enn mindre plager i form av stivhet eller smerte. Men den velkjente dråpen, som som regel bare får begeret til å renne over, vil med kroppslig smerte ofte være "dråpen som får begeret til å tippe over og renne helt ut". Du får ofte en akutt forverring fra en dag til en annen som ikke ligner grisen. Det er ubeskrivelig vondt, og det kom ut av (tilsynelatende) ubeskrivelig lite (som å snu seg, ta på sko-helt ordinære dagligdagse ting du har gjort 1000 ganger før)

Ryggen din var allerede i ubalanse, du er stresset, og du har mest sannsynlig ignorert faresignaler og småsymptomer over lengre tid. Dette avdekker sykehistorien alltid.

Hvilke typer stress har vi? Det finnes 3 hovedkategorier av negativt stress: fysisk, psykisk og kjemisk.


Fysisk stress kan bestå av både akutte ting, som for eksempel ulykker, skader, fødsel etc., men også av repetativt hverdagsstress som for eksempel ugunstige arbeidsstillinger, dårlig holdning, dårlige skotøy, for lite mosjon, og så videre.

Psykisk stress omhandler alle følelser, både gode og dårlige, utløser reaksjoner i kroppen og i nervesystemet ditt. I denne kategorien finner vi negativt stress som for eksempel stress ved skilsmisse, dødsfall, mobbing, mistrivsel, depresjon/psykiske lidelser osv. Din psykiske helse betyr utrolig mye mer for din fysiske helse, og omvendt, enn du kanskje tror!

Kjemisk stress handler om hva man putter i/på kroppen. Røyk, alkohol, medikamenter osv er eksempler på kjemisk stress kroppen utsettes for. Kosthold er også en ekstremt viktig faktor her. Spiser du regelmessig usunn mat, og samtidig ikke får i deg nok av de gode tingene, vil du sakte men sikkert forgifte kroppen din innenfra.

Behandling av stress og stressrelaterte plager

Slik jeg jobber, kombinerer jeg mine to utdanninger til å skifte dette tilbake til homeostasen og balansen, slik at man med tiden blir et friskt og sunt menneske. Terapien velger hver enkelt selv egentlig-utifra hva man ønsker oppnå, og hvor store plagene man har oppleves. Jeg gir behandling, treningsopplegg, ernæringsveiledning, og så drar jeg nytte av mine gode kontakter innenfor andre disipliner som psykologi, manuell terapi, og legespesialister innenfor en rekke felt når dette er nødvendig.

Jeg prøver skifte balansen over på en mest mulig naturlig måte: dvs at i tillegg til behandlingen man får blir man oppfordret til en viss type trening, kostendringer, og måter å reduserer det psykiske stresset på. Denne prosessen skjer gradvis, dvs at jeg ber deg ta enkelte medikamenter i starten hvis smertene er veldig store i starter. Det er ok for å komme over en kneik når smertene er for størst å ta smertestillende, men en løsning på ditt problem-det er ikke medisiner.

Det vil med tiden føre til at kroppen din kommer i enda mer ubalanse.

Kiropraktoren er primærkontakt på lik linje med din fastlege. Du trenger derfor ingen henvisning og vil få diagnose stilt av kiropraktoren. Røntgen eller MR undersøkelser vil bli vurdert og henvist til av kiropraktor ved behov. Du kan også bli sykemeldt av din kiropraktor-samt henvist til kirurgi eller annen spesialist hvis nødvendig.

Les mer om